Sok z brzozy inaczej nazywany jest oskołą. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jest także możliwość pozyskania soku bezpośrednio z drzewa. Jak pozyskać sok z brzozy? Czy można go długo przechowywać i jakie ma właściwości?
Sok z brzozy – właściwości zdrowotne
Na pewno wiele osób słyszało o właściwościach zdrowotnych soku z brzozy. Wszystkie te informacje są wiarygodne i warto na pewno pić ten specyfik, który przynosi wiele cennych dla organizmu korzyści. Przede wszystkim oskoła jest źródłem flawonoidów, betuliny, peptydów i aminokwasów. Znajdują się w niej witaminy z grupy B, witamina C i wiele składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, cynk czy wapń. Szczególnie duże korzyści można osiągnąć, pijąc regularnie sok z brzozy. Doskonale oczyszcza on organizm z toksyn i eliminuje wodę z organizmu. Badania naukowe dowodzą, że picie oskoły wspomaga walkę z kamicą nerkową i zapaleniem nerek. Jest to także dobry produkt na dnę moczanową i przewlekłe choroby dróg moczowych. Dodatkowo sok z brzozy doskonale chroni wątrobę przed marskością. To tylko niektóre z właściwości tego zdrowego napoju, który dostępny jest nie tylko w sklepach, ale także w naturze.
Zobacz także: https://glass-land.pl/zalety-i-wady-brzozy-w-ogrodzie-czy-warto-ja-sadzic/
Jak zrobić sok z brzozy?
Produkowanie soku z brzozy nie jest trudne, ale należy do tego mieć odpowiednie narzędzia. Przede wszystkim niezbędne są brzozy, których na terenie Polski rośnie dość sporo. Należy jednak pamiętać, że pobieranie soku z brzozy może być karalne, jeśli będzie robione na chronionym terenie lub zaszkodzi drzewom. Jedną z metod nieinwazyjnych na pozyskanie soku z brzozy jest ucięcie kilku cienkich gałązek z drzewa i wsadzenie ich do pojemnika. Gałązki zaczną puszczać sok, którego jednak nie będzie zbyt wiele. Nieco bardziej inwazyjną metodą, jest wywiercenie dziury w drzewie. Jednak należy pamiętać, że nie wolno robić tego zbyt dużym wiertłem, a po zakończeniu zbierania należy dziurę uszczelnić, aby rana w drzewie się zagoiła. Dziurę wierci się mniej więcej na długość 4 centymetrów i wkłada rurkę, przez którą sok będzie ściekać do pojemnika. Należy pamiętać, że sok z brzozy zbiera się wczesną wiosną, kiedy na drzewie nie ma jeszcze pąków. Aby sok leciał, temperatura powietrza musi być wyższa niż 8 stopni przynajmniej przez kilka dni. Najlepiej też, jeśli będą to słoneczne dni. Bardzo ważne jest, aby z jednego drzewa pozyskać sok raz na dwa lata. Wówczas drzewo będzie zdrowo rosło.
Sok z brzozy przechowywanie
Świeży sok z brzozy niestety nie będzie przydatny długo do spożycia. W lodówce może postać do 4 dni, choć najczęściej już po dwóch dniach staje się mętny, ale jest dalej dobry do wypicia. Można go pasteryzować, wówczas będzie dobry przez cały rok. Jednak należy pamiętać, że pasteryzacja zabija niektóre składniki odżywcze. Dobrą metodą jest zamrożenie soku w postaci kostek lodu. Taka metoda powoduje, że wszystkie wartości mineralne i witaminy zostają utrzymane, a kostki lodu można dodać praktycznie do wszystkiego. Oczywiście w sklepach można kupić oskołę przez cały rok, ale najlepiej smakuje samodzielnie zebrana z drzewa i pita na bieżąco.